Werkzaamheden

De meest voorkomende uurwerkreparaties zijn natuurlijk de normale onderhoudsbeurten. Hoewel de oliën die ik gebruik van de hoogste kwaliteit zijn, vergaan die langzaamaan vanaf 4 à 5 jaar, met het vuil en stof ontstaat dan uiteindelijk een slijtpasta, hierdoor is een tijdige servicebeurt noodzakelijk is.

Bij een uurwerk vanaf circa 1950 is dat normaal om de 5 jaar.
Die uurwerken zijn uitgerust met veren of gewichten waarbij de fabrikant ze slechts een geringe over-kracht gaf omdat de materiaalkeuze, het automaten-messing geen zwaardere kracht kan hebben.

Een klok die al 40 jaar loopt zonder onderhoud, de klokkenmaker is daar niet altijd blij mee

Oudere fabrieksmatig vervaardigde uurwerken tot in de 19e eeuw zijn van gesmeed messing gemaakt, hebben daarom veel zwaardere gewichten en veren dan noodzakelijk, en iedereen weet wel een klok in de familie die: ‘al 40 jaar loopt zonder onderhoud’, de klokkenmaker is daar niet altijd blij mee.

Ook zijn er uurwerken die minder onderhoud behoeven zoals; Comtoise klokken, Franse pendules, bepaalde Engelse uurwerken en Friese klokken, die moeten minimaal om de 10 jaar een onderhoudsbeurt.

Uurwerken lopen dus in de regel wel langer, reden dat men de klokken daarom soms door laat lopen, dit komt door onwetendheid, maar dan ontstaat er wel onnodige veel slijtage.
Dan heb ik nog niet over uurwerken waar een ‘handige kennis’ aan gezeten heeft, ik word nog steeds verrast wat er verpruts kan zijn. In mijn atelier heb ik daarvan enige ‘werkstukjes’ voor handen om te tonen wat er zoal ‘gepresteerd’ wordt.

De verfraaiing door fabrikanten zoals de Duitse firma Hermle und Sohnen, die in de jaren 1980-88 de assen van hun uurwerken elektrolytisch gingen vernikkelen hebben, door gebrek aan onderhoud, veel problemen opgeleverd, dienen soms vervangen te worden.

De prijsopgave is kosteloos èn vrijblijvend

De mate van slijtage (het vervangen van tappen, lagers et cetera) bepaald dus de reparatiekosten, daarom is mijn prijsopgave immer kosteloos en vrijblijvend.
Als klokkenmaker wil ik beoordelen wat er gedaan moet worden zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. En zodat die vakkundige reparatie ook gegarandeerd kan worden en u weet wat de exacte kosten zullen zijn.

Inmiddels heb ik meer dan 10.000 uurwerken gerepareerd, gerestaureerd en vele vaste klanten.

U bent van harte welkom op de aangegeven tijden. Verstandig is het om, indien van ver moet komen, even een afspraak te maken. Is de klokkenmakerij gesloten, dan hoort u dat aan het antwoordapparaat. Inspreken is niet mogelijk maar belt u gerust later terug of neemt u contact met mij op via de contactpagina.